Nendaz, 28 juli 2019

Met W op het alpenhoorn festival. (Laatste dag, morgen weer naar NL) Waar ik in stilte van het kleine geniet, ben ik op stap met een man van het grootse gebaar. Sans gêne wordt er direct afgestapt op folkloristisch vermomde Zwitsers, die allerlei parafernalia dragen die bij dit soort feesten horen. De speldjes vieren hoogtij op de hoeden. De oorbellen bij de mannen bestaan uit edelweissjes, alpenhoorns en ja hoor, die ene speciale oorbel uit weet ik welk kanton waarover met de drager een flinke boom wordt opgezet. Iets met een melkschuimer…..???

De rest van het weekend wordt W dikke vrienden met de jodelaars, de Johanniter-Trychler sonneurs de cloches en diverse hoornblazers.

Hij jodelt de hele feesttent bij elkaar, haalt een flesje Fendant en schuift aan bij slager Hugo uit Reiden en diens vriend Pius uit hetzelfde dorp. Onderdeel vd jodelgroep, en, zo blijkt na een glas of twee, slèchts ondersteundend aan het echte jodelwerk von die Leiterin, die de groep van ca 40 streng in de hand houdt en zelf jodelt alsof ze persoonlijk een lawine of twee af moet schieten.

Nadat W weer een onuitwisbare indruk achterlaat met  de mannen in verbijstering en in de verzuchting dat hij een “richtige Schauspieler” is, wat ik beaam. Als ik bevestig dat hij inderdaad aan cabaret doet, wordt de zucht nog dieper. Op welke podia hij staat…… je voelt de ego groeien.

 

Ondertussen heeft W de tent verlaten om de prijsuitreiking van de hoornblazers te aanschouwen. Niet nadat hij ook de ‘sonneurs de cloches’ bevraagd heeft op de bellen (7kg), de traditie, de prijs vd bellen en hoe het nou is om met die klokkebellen te lopen. Deze belsjouwers zijn een groep van wat je noemt ‘echte mannen’ – vanuit de traditie “allen willen te Kaap’ren varen”.

 

Toch wel onder indruk – word ik weer doorgezaagd over alle enorme talenten van deze rare Hollander.

W heeft natuurlijk alweer een volgende uitdaging gevonden: met zijn tronie op tv! Deutsche Welle maakt opnamen en interviewt bezoekers van het festival.

En wie staat geheel toevallig ontoevallig klaar om een vrolijke toelichting te geven…..

De klokkebellers vallen stil. De monden vallen open. Ze kijken naar W, ze kijken naar mij, ze kijken naar W. Schudden hun hoofd en roepen me toe: “Er macht wirklich alles hier!”

 

Ach, wat zal ik zeggen.

Dank je wel, F.

UITZENDING ZATERDAGAVOND 3 augustus “Euromax” op Deutsche Welle.

website festival: https://www.nendazcordesalpes.ch/fr/