Serendipiteit: de wetenschap van de ongezochte vondst. Le Reblochon is daar een lekker voorbeeld van. Dit wordt een verhaal dat van toeval aan elkaar hangt….

Eind februari 1978 leerde ik tijdens het pré-carnaval in het Lampegat bij toeval Ineke Konijn kennen. Onze verliefdheid bracht ons 6 weken later met het laatste treinreisje van de Franse Tourisme Service met onze ski’s in Val d’Isère. We gunden onszelf een dagje pistenvrij en liftten naar Bourg St. Maurice, waar het met ruim 20 graden al voorjaar was. We kochtten bij de plaatselijke kaasmakerij een hele Reblochon en verderop een fles wijn en brood en nestelden ons in het park. Ja, du vin, du pain, et…..!

Ik ben dol op stinkkaas. Dus ook hier in Vinzier kocht ik bij de SuperU diverse kazen, waaronder uiteraard deze Reblochon. Terwijl ik op deze  zwoele woensdagavond 17 juli 2019 dit blog [“billet” in het Frans > zo heten ook de stukjes die een journalist bij zijn krant inlevert] voorbereid, komt echtpaar Eric en Annie binnen na hun eerste GR5-etappe. Zij wonen hier niet ver vandaan en willen eindelijk die GR5 eens wandelen. Zoals ik ooit nog eens naar het Rijksmuseum wil.

Tijdens de voorstelronde – samen met Vlaamse Erik die 7 mei in Gent aan zijn GR5 begon – vraag ik naar het beroep van deze Franse Eric. Kaasmaker! En welke soort? Reblochon! Ik toon hem mijn verpakking. “Frappant, die heb ik gemaakt, dat is in mijn dorp.”


Waar komt nu deze naam vandaan? Ergens in de dertiende eeuw was een ‘minder eerlijke’ boer die niet al zijn dagopbrengst aan melk afstond aan zijn landeigenaar. Toen de controleur vertrokken was, ging die boer een tweede keer zijn koeien uitmelken. In de streektaal “Patois” heet dit hermelken “reblocher”. Deze tweede tranche bleek veel vetter dus romiger en biedt veel ‘rijkere’ kaas. De boeren hielden dit twee eeuwen geheim. Sedert 1958 is deze kaas van de gebieden Savoie en Haute-Savoie beschermd: “Appellation d’origine controlée”.

Weer wat geleerd. En oja: très important: we werden een heel gelukkig gezinnetje!!!!

Avec amour,
Wilco